Heb je het vermoeden dat iemand uit je omgeving dementie heeft? Het herkennen van de ziekte is belangrijk als je een vroege diagnose wil stellen. Als je er op tijd bij bent, kan je voor passende zorg en ondersteuning zorgen. Maar wat zijn de aanwijzingen dat iemand dementie ontwikkelt?

In deze blog bespreken we hoe je dementie kunt herkennen aan de hand van de symptomen. Daarnaast geven we tips hoe je op een goede manier met de dementie om kunt gaan.

Wat is dementie?

Om te begrijpen hoe je dementie herkent, is het essentieel om te weten wat dementie is. Dementie verwijst naar een verzameling van symptomen die ontstaan als gevolg van beschadigingen aan de hersenen. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Elke dementievorm heeft eigen kenmerken en symptomen. Het is belangrijk om deze te herkennen, zodat de persoon met dementie tijdig passende zorg en ondersteuning kan krijgen.

Hoe herken je dementie?

Een van de meest opvallende tekenen van dementie is geheugenverlies, vooral het vergeten van recente gebeurtenissen of belangrijke afspraken. Mensen met beginnende dementie krijgen moeite met het herinneren van namen van bekenden of het vinden van de juiste woorden tijdens gesprekken.

In een later stadium kunnen ook gevoelens van verwarring en desoriëntatie ontstaan. Je naaste kan verdwalen in zijn of haar eigen buurt of moeite hebben om zich te oriënteren in bekende omgevingen. Taalproblemen kunnen ook een indicatie zijn van dementie. Hierbij is het voor de persoon met dementie moeilijk om gesprekken te volgen of gedachten uit te drukken.

Het is belangrijk om te benadrukken dat niet iedereen met dementie alle bovengenoemde symptomen heeft. Het verloop van de ziekte varieert sterk per persoon en is afhankelijk van de vorm van dementie. Vaak worden de symptomen in het begin gekoppeld aan stress of ouderdom.

Tips voor het omgaan met dementie

Omgaan met dementie is een emotioneel en uitdagend proces voor zowel de persoon met dementie als voor familieleden en verzorgers. Hieronder delen wij enkele tips om op een respectvolle en zorgzame manier met dementie om te gaan.

Informeer jezelf
Leer zoveel mogelijk over dementie en de specifieke vorm van dementie waarmee je te maken hebt. Begrijpen hoe de ziekte zich uit, helpt om beter met de symptomen om te gaan. Daarnaast snap je het gedrag van de persoon met dementie.

Wees geduldig en begripvol
Dementie kan leiden tot veranderingen in gedrag, stemming en communicatie. Wees geduldig en toon begrip voor de uitdagingen waarmee de persoon met dementie te maken krijgt. Probeer de gevoelens en emoties serieus te nemen, zelfs als ze moeilijk te begrijpen zijn.

Communiceer op een eenvoudige en duidelijke manier
Vermijd ingewikkelde taal en stel eenvoudige vragen. Geef de persoon met dementie de tijd om te antwoorden en wees niet bang om je vraag of verhaal te herhalen.

Creëer een gestructureerde omgeving
Een voorspelbare omgeving met een vaste dagelijkse routine kan helpen om verwarring en onrust te verminderen. Houd belangrijke objecten op vaste plaatsen en vermijd het veranderen van de indeling van de woning.

Betrek de persoon bij dagelijkse activiteiten
Stimuleer de persoon met dementie om deel te nemen aan dagelijkse activiteiten, zoals koken, tuinieren of knutselen.

Stimuleer sociale interactie
Sociaal contact is voor ieder mens nog steeds ontzettend belangrijk. Moedig daarom bezoeken aan van vrienden en familieleden. Neem ook samen deel aan sociale activiteiten die de persoon met dementie fijn vindt.

Zorg voor je eigen welzijn
Het zorgen voor iemand met dementie kan fysiek en emotioneel zwaar zijn. Vergeet daarom niet om ook goed voor jezelf te zorgen. Zoek steun bij je naasten of bij een mantelzorgnetwerk en neem regelmatig rust.

Betrek professionele hulp
Aarzel niet om hulp te vragen van professionele zorgverleners. Zij bieden waardevolle ondersteuning.

Dementie en de impact op relaties

Dementie kan grote impact hebben op de relaties binnen een familie of andere sociale kringen. Het kan moeilijk zijn om te zien hoe iemand, die ooit zo actief was, nu te maken heeft met geheugenverlies en andere beperkingen. Voor familieleden en vrienden kan het soms lastig zijn om zich aan te passen aan de veranderingen in het gedrag en persoonlijkheid.

Het is belangrijk om open te communiceren en emoties te delen. Praat met elkaar over de gevoelens van verdriet, frustratie en angst die kunnen ontstaan door dementie. Zoek steun bij andere familieleden, vrienden of professionele hulpverleners. Het besef dat je er niet alleen voor staat, kan een gevoel van opluchting en begrip brengen.  

Sta open voor hulp

Het omgaan met dementie vereist geduld, begrip en een liefdevolle benadering. Met de juiste kennis, ondersteuning en zorg en door open te staan voor professionele ondersteuning, kan je op de juiste manier omgaan met dementie bij jouw naaste.